Villanypásztor rendszerek

Miért a villanypásztor?

Alacsony költségek, könnyen beszerelhető könnyű hozzávalókkal, hosszú életű, minden háziállathoz használható, gazdaságos, megkönnyíti a sávos legeltetést, további parcellázást előmozdítja, amely többlet termelést hoz, könnyen lehet a kerítést módosítani, hogy minden fajta állatnak megfelelő legyen, a villanypásztor pszichológiai akadály, és hatékonysága nem a szögesdróttól függ, ha tűz vagy kutya miatt arra kényszerülnek az állatok, hogy áttörjék a pásztort, általában nem tesz kárt bennük, könnyen lehet hozzáférni alkatrészekhez, és könnyű szállítani, illetve felállítani, a villanypásztor esztétikus, elveszi a kedvét a birtokháborítótól.

Tervezés

Érdemes tervet készíteni, mielõtt hozzáfogunk a villanypásztor építéséhez. Jó ötlet, ha hagyunk utat a bekerített terület mellett, vagy annak közepén. Így az állatállományt könnyű mozdítani, illetve ellenőrizni. Ha szükséges vízvezetékeket le lehet rakni.

Tápegység elhelyezése

A tápegység legjobb elhelyezése több kerítés központjában van. Ilyenkor mindegyik kerítés a maximális adag áramot kapja. Ez kihasználja a tápegység legmagasabb teljesítményét, és a minimumra csökkenti a kerítés hosszát és így a feszültségi veszteséget.

A villanypásztor hossza mindig növekszik idővel, ezért ezt figyelembe kell venni és magasabb teljesítményű tápegységet beszerezni. Be kell tervezni egy vagy két olyan részt amely külön tápegységhez csatlakoztatható a jövőben, ha szükséges.

A kifutók mérete és alakja

Amennyire lehet, a kifutók legyenek négyszögűek, mivel ez egyenletesebb legeltetést eredményez, és az állatok kevesebbet mennek. A hosszú, szűk kifutót túl legelik elõl, és alul legelik hátul. A kaputól kis ösvényt csinálnak az állatok. Dombos vidéken ajánlatos a körvonalakat figyelembe venni, különválasztani az árnyékos, sík és napos erületeket.

Nem fontos milyen nagyok a kifutók, viszont figyelembe kell venni, hogy lesznek olyan időszakok, amikor nem nõ a fű, gazdaságosan kell elosztani a területeket. Különbözõ méretű kifutókhoz szükséges kerítés:

64.75 hektárhoz 3.2 km kerítés
32.375 ha - 2.4km
16.187 ha – 1.6 km
8.094 ha – 1.2 km

Kifutók száma

Ha intenzív birka tenyésztéssel foglalkozik, akár száz kifutó is kellhet. Így naponta lehet elhelyezni õket újabb kifutóba három havi körforgással, ha lassú a fű növekedés. Tehenek számára általában 30-50 kifutó elég. Fontos, hogy a lovaknak és szavasaknak elég helyük legyen futni, amikor elõször találkoznak a villanypásztorral. A kapunak nem kell teljes áramkört képezni, hiszen akkor zár, amikor az állat érinti a kerítést. Bárhonnan lehet további kerítést fejleszteni.

Ajánlott közök

Karók:

Állandó:

4 drótos, vad ellen: 5-10 m
Marha, Ló: 10-15 m
Birka, Marha és Ló: 10 m
6 drótos: 10m
7 drótos vad elleni: 5-10 m

Drótok: (alulról)

Ideiglenes: Birka: 250 mm, 250 mm, 250 mm; Marha: 425 mm, 425 mm, vagy 800 mm

Tápegység típusok: Hálózati, akkumulátoros, napelemes

Kerítés típusok:

Állandó

Üvegszálas oszlop: Tökéletesen szigetel, igen erõs anyag. Nem kell nehéz faoszlopokat használni.

Acél tartó oszlop: Ideális dombos vidéken. A különböző szigetelők, acél tartó oszlopok és üvegszálas oszlopok kombinációja erős védelmet nyújt.

Fa tartó oszlop:

a) Kezelt fa és üvegszál kombinációja. Erõs védelmet nyújt.
b) Kemény fa oszlopok és üvegszálas oszlopok

Csak száraz klímában használható, mivel hajlamos áramszivárgásra.

Állandó

4 drótos, vad ellen: 50 mm, 100 mm, 130 mm, 150 mm
Marha és ló: 450 mm, 450 mm vagy 300 mm, 300 mm, 300 mm
Birka és Disznó: 180 mm, 200 mm, 240 mm, 2800 mm
Kecske: 150 mm, 150 mm, 180 mm, 200 mm, 230 mm
6 drótos: 150 mm, 150 mm, 150 mm, 180 mm, 200 mm, 230 mm
7 drótos, vad ellen: 50 mm, 100 mm, 130 mm, 150mm, 180 mm, 210 mm, 240 mm,
Szarvas: 130 mm, (földelt)150 mm, (feszültség)180mm, (földelt) 200 mm, (feszültség) 240 mm, (feszültség) 300 mm, (földelt) 300 mm feszültség)

Feszítő szerkezetek

Ezek a kerítés vonal alapját képeznek. Egy 2.1 m x 150 mm átmérőjű faoszlop a legmegfelelőbb kerítés feszítő.

Talp használat: kemény talajhoz való, ha alacsony a feszítés. Vele ki lehet küszöbölni a feszítõ mozgását, és a kerítés drótokat feszesen tartja.

Derékszög feszítő használat: kapuhoz, magas feszítéshez. Földszint alatt be kell ásni a féktuskót.

Vízszintes feszítés használat: kapuhoz, magas feszítéshez. Legjobb olyan területeken, amikor jelentős a fagy miatti földmozgás télen, vagy ha nagyon vizes a föld.

Drótok

Szöges drót: nem használható, mert a kiálló szögek megakadályozhatják az állatokat abban, hogy elmeneküljenek, fennakadhatnak rajta, rövidzárlatot okozhat.

Feszítés: Nem kell túlzottan feszíteni a drótokat, mivel ez inkább pszichológiai alapon álló védelem. 90 kg feszítést kell alkalmazni, esetleg többet, ha vad kár ellen használtak.

Drót méretek: Puha drót nem használható, mivel hajlamos a nyújtásra. 2.5 mm-es drót használható az állandó kerítéseknél. Ha hosszabb szakaszok kellenek, és a tápegység 10 J-t bocsájt ki,akkor nagyobb átmérõjű drót kell (4mm-es).

Árvízi szakaszaló: Használata megakadályozza a rövidzárlatot gazos területeken, vagy árvíz veszély idején. A legmagasabb vízállás felett kell kettőt beállítani. A legalsó drótról lógó láncok vége körülbelül 20 cm az átlagos nyári vízszint felett legyen. A láncok között 15-30 cm legyen.

Villámlás elhárítás: Nincs 100% védelem. A kár enyhíthető azzal, hogy kikapcsoljuk a tápegységet vihar előtt, vagy beépítjük a villámlás elhárítót.